PENGALAMAN SAHUR 2023 DAN MENU SAHUR MUDAH DAN SIHAT

MasyaAllah!

Alhamdullilah!

Terima kasih Allah kerana berikan Umi, keluarga Umi dan rakan-rakan Umi peluang untuk menunaikan ibadah puasa sekali lagi. Tahun ini tahun ke-10 Umi berpuasa. Alhamdullilah. Setiap kali berpuasa, menu sahur adalah menu paling Umi gementar. Macam-macam Umi rasa. Takut tidak terbangun sahur, takut tersalah jam. Macam-macam. Haha.So pengalaman sahur selama 8 hari berpuasa. Sudah 3 kali Umi lewat bangun. Haha. U know what, my water intake is 4L. Jadi Umi kena bangun at least 3 AM untuk cukupkan 2L air pada waktu sahur. Bagi Umi mudah sangat tau minum 4L dengan syarat kena bangun jam 3 AM. Mungkin sebab sudah terbiasa macam amalkan.

Tapi Umi mau cerita my 8 days menu sahur 2023.

Day 1 : 23 March 2023

Boleh bayangkan Umi tidur 1 jam sahaja waktu hari pertama puasa. Umi tidak mengantuk dan ikutkan hati kalau bukan sebab mau solat sunat, Umi mau direct saja sampai sahur. Umi excited sangat.


My must have Puasa starter kit ialah Vivix. Umi memang wajibkan ambil Vivix setiap kali puasa. Sebab puasa ini waktunya paling sesuai untuk renew sel dalaman kita. Sebab waktu berpuasa ini, badan kita kurang consume makanan.

So Umi tidak masak heavy pun waktu sahur. Umi masak telur mata, nasi dan sambal. Nasi Umi ambil 1 senduk kecil dan selepas itu, Umi minum Cinch Shake dan perisa Coklat adalah perisa kegemaran Umi.

Selain itu, Umi memang wajib ambil Cinch Tea setiap hari. Sebab Umi ini coffee lover. Jadi Cinch Tea ini membantu untuk kekalkan tenaga Umi sepanjang hari.


Dan hari Umi berjalan dengan lancar dan baik. Alhamdullilah. Umi siap beli barang groceries lagi walaupun cuma tidur sejam dan berpuasa pula tu. Umi siap ke klinik buat dressing Haya ini. Alhamdullilah dia semakin baik masa ini. 


Day 2 : 24 March 2023

Alhamdullilah, hari kedua inipun Umi bangun awal. So excited! Sempat masak walaupun simple food saja and my favorite Vivix is must. Mesti ambil selepas bangun dari tidur. In between mau solat sunat tu, bolehlah peneman Umi.

Resepi Kopi Sihat itu
2 Skop Cinch Shake Choco
2 Sachet Cinch Tea
1 Sudu Dari Choco Powder 

Sedap sangat okeh!

Alhamdullilah, my day is going well 

Day 3 : 25 March 2023

Inilah hari Umi lewat bangun. Haha. Tapi Alhamdullilah, Umi bertenaga sampai ke petang.

Day 4 : 26 March 2023

Tahun ini, Umi limitkan jam Umi makan. Selepas berbuka puasa, kami solat Maghrib dan baru makan. Umi limitkan makan sampai jam 8 PM sahaja, tapi 7.30 PM pun setel makan. Cuma day 3 ini Umi sedikit lapar. Jadi Umi ambil Cinch Shake dan Vivix sekali waktu solat sunat.


Untuk sahur pula, Umi dan suami makan saja lauk semalam. Sayur, ayam, sweet potato dan nasi sedikit. Inipun kenyang sangat!

Day 5 : 27 March 2023

I start my day with cooking and of kos lepas masak layan Cinch Tea. Hari ini i skip my shake-shake. Sebab mau tengok, ok kah tidak esok. Haha.

Tidaklah sihat mana masak telur dengan kicap. Tapi sebab mau juga merasa resepi Khairul Aming. Trylah juga. Not bad, cuma tidak sesuai sangat untuk berlidah yang biasa makan makanan simple macam Umi.

First time Umi puasa Umi tertidur begitu deep sekali sewaktu tunggu anak balik sekolah. Walaupun tidak lama, tapi Umi sampai lupa apa yang berlaku sewaktu tidur. 


Day 6 : 28 March 2023

Sebabkan trauma semalam tertidur siang, memang day 6 ini Umi tidak mau skip protein shake sudah. Memandangkan kami lewat bangun. So this is our sahur. Simple tapi kenyang.

Day 7 : 29 March 2023

Another day i bangun jam 4.30 AM. So seperti biasa, Umi memang akan ambil shake-shake sahaja. Amazingly bila minum Protein Shake dari Shaklee ini. Badan lebih bertenaga dan lebih tahan rasa lapar berbanding makan nasi.

Umi siap cuci dapur dan tidy my kitchen. Petang siap pergi pasar. MasyaAllah. Nikmat kenyang dan tenaga Allah pinjamkan dengan asbab Set Puasa Shaklee. Umi share menu sahur yang simple dan sihat.

MENU SAHUR YANG MUDAH DAN SIHAT

Umi sangat suka menu ini. Stim Taufu, cincang-cincang all the sayur dan masuk periuk. Sayur pun celur je. Supersimple. Boleh buat the night before.


Umi sangat suka makan this menu. U kalau mau buat untuk sahur, boleh masak sedia malam tu. Kaut saja waktu sahur.
Wei the most sedap, cuma kalau makan ini kena standby juga Protein Shake seperti ESP dan Cinch Shake. Sebab bilis tu so pedas. Boleh trigged your gastric. Jadi kena tutup sahur dengan Protein Shake ye.
Nasi lemak simple! 
Paling simple, paling sihat dan paling rasa kenyang lebih lama.
Umi harap semua menu dan perkongsian Umi ini membantu you mudahkan cari menu sahur yang lebih mudah dan sihat.

Till we meet again. Assalamualaikum.

#projekmegablogshaklee
#shakleethrive2023
#shakleetriumph2023
#duitrayaawalshaklee2023
#pengedarshakleekotakinabalu2023

Hubungi saya disini:

Elly Matin SID 1159538
Nombor Telefon 0135566683
Pengedar Shaklee di Kota Kinabalu Sabah


 


Comments